w

Stillhet, fjellvandring og historie i Sulis

Føler du behov for ei helg eller et par dager med stillhet, høstluft og muligheten til å tenke en tanke helt ut? I Sulitjelmas vakre omgivelser kan du få noen dager med naturopplevelser, stillhet og ro som ingredienser.

 

1. - 2. september 2016
14.06.201610:32 Kampanje spa & velvære

Høsten er meget vakker i nord, med klar og frisk luft samt nydelige høstfarger i fjellet. Tenk deg en vandring langs historiske steder i høyfjellet hvor gruvedrift og industri var det man for noen få år siden kunne se her. Nå har naturen tatt tilbake det frodige og nydelige fjellet over gruvebyen og man kan trekke pusten i ren frisk fjelluft. Det er flott utsikt alle veier med maleriske fjelltopper hvor enn du snur deg.

Fjellfarer tar dere med på flotte opplevelser og gir dere mulighet til å senke skuldrene, få skikkelig med fjelluft samtidig som vi formidler unike historier fra Jakobsbakken og Sulis da det var gruvedrift her.

Program

Torsdag 1. september, Dag 1.

kl 10.00

Vi ønsker dere velkommen til Sulitjelma. Mona Mosti i Fjellfarer AS vil gi dere informasjon om oppholdet. Vi bor i Sulitjelma fjellandsby i Daja. Her er det flotte moderne leiligheter med 3 soverom i hver leilighet, bad, kjøkken og oppholdsrom. Det serveres kaffe og kake ute mens vi sjekker inn og gjør oss kjent med leilighetene.

Allerede i elleve-tida bærer det ut på tur.

Vi kjører til Jakobsbakken som er en nedlagt gruveby på 600 moh. Her ligger de gamle husene/brakkene som folk bodde i under gruvedriften - fram til 1968. De fleste av husene er nå i privat eie og fremstår som fine og er godt tatt vare på.

Vi skal vandre i fjellet rundt Jakobsbakken. Her vil vi oppleve spor etter gruvedriften hvis man ser godt etter langs stiene vi skal gå. Vi vandrer langs den gamle linbanetraseen hvor linbanen stod. Denne ble benyttet for å frakte malmen ned til Sulitjelma.

Når vi ankommer stedet Sagmo hvor vi også ser spor etter bebyggelse - her langt inne på fjellet var det også gruvedrift og det bodde flere familier her. Nå er det kun 1 hus igjen som blir brukt som fritidsbolig.

Vi går den gamle veien som ble brukt dengang da tilbake til Jakobsbakken og spiser en sunn lunsj ute i det fri.

Vi er tilbake i to-tida, og da kan du slappe av med en god bok, rusle tur på egenhånd, ta en sykkeltur eller man kan låne en fiskestang og en kano å rusle til  Emmavannet å fiske etter ørret. Det er lett å få fisk her. Vannet ligger i gangavstand fra leilighetene i Fjellandsbyen.

Kl 16.00 serveres det en lokal matrett fra Fjellfarer. Denne er laget av lefse og fenalår og smaker nydelig med en kald øl til.

Etter maten møtes vi til utendørs til «Fjellyoga» med Linn Normann Godtfredsen. Linn er yogainstruktør og bor i Sulitjelma. Hun vil ta dere med på en fin yoga-økt. Det var nok ikke vanlig med yoga for gruvearbeiderne, men vi kommer til å kjenne på at dette kunne vært noe også for dem den gang da. 

kl 19.00 serveres en god middag i lavvoen med blant annet lokale råvarer fra Sulisfjellet.

Rett etter middagen får vi besøk av historiker Kjell Lund Olsen som vil fortelle en del av historien i Sulitjelma.

 

Fredag 2. september

Dag 2.

kl 09.00 Morgentur og frokost

De som ønsker å ta en tur i frisk fjelluft før frokost kan følge med Mona på en vandring for å si hei til en ny dag i fjellet. Turen tar ca 30 minutter og er akkurat passe for å få start  på dagen.

Man får en frokostkurv levert på døra som inneholder sunn god frokost sammen med nytrukket kaffe eller te.

Etter frokost pakker man og sjekker ut. Vi har kaffe å by på mens vi venter på hverandre. Her serverer vi vår deilige hjertesjokolade som er ekslusiv Belgisk type fra Excellent taste.

kl 11.30

Vi kjører ned til Sulis. Her blir det gruvebesøk i Sulitjelma besøksgruve.

Vi kjører gruvetoget 1,5 km inn i fjellet, til «Robbins heis». Her ser vi på Norges første heissjakt boret med fullprofilmaskin. Sammen med guidene går vi opp i et gammelt gruveområde der du får en innføring i gruvespråk og brytningsmetoder. Turen tar ca 1 time, og det anbefales å ha på seg varme klær. Hjelm og lys får du ved ankomst.

De som ikke ønsker å se i gruven, kan være med guide til industriområdet i Sulitjelma. Her ble de store byggene dekorert av street-artkunstnere i fjor sommer. Festivalen Up-North ble arrangert i Sulitjelma i 2015. Denne praktfulle kunsten er verdt et besøk.

kl 13.00

Lunsj på vakre, unike C-Kafe i Sulitjelma. Her får vi se og kjøpe vakker glasskunst som blir laget av innehaver Carina Ellingsen i CK-design. Hun har glasskunstverkstedet i samme lokale som C-Kafe. Dette er en meget koselig kafe med interiør fra forskjellige steder i Sulitjelma - her kan man også se gamle ting som man kan huske fra egen barndom. En av veggene her er bygd opp av stein fra den gamle smeltehytta i Sulis. God hjemmelaget mat i fin atmosfære.

kl 14.00

Vi tar farvel og ønsker velkommen tilbake til Sulitjelma :-) 

Pris pr person: 3450,-  

Inkluderer:

 • Overnatting
 • 1 frokost, 1 middag, 2 lunsjer, kaffe og kaker (alkohol må kjøpes selv)
 • Lån av kano med redningsvest og årer
 • Guidet tur på Jakobsbakken
 • Guidet morgentur
 • Tur i besøksgruven inklusive guide og guide på industriområdet for å se street art Up-North.
 • Lunsj på C-kafe

 

Tips til utstyr som man bør ha med selv:

 • Gode fjellsko
 • Joggesko
 • Vindtett jakke og bukse (sjekk yr.no før turen)
 • Lue
 • Hansker
 • Ull under :-)
 • Fotoutstyr
 • Ladere
 • Varme klær til gruvetur.

 

Kontaktinformasjon

Fjellfarer

+47 416 10 812
mona@fjellfarer.no
www.fjellfarer.no 

Fjellfarer
Fjellfarer

google map