w

Bodø / Salten, Nord-Norges flytsone

Helt nederst på siden ser du hvilke bedrifter i Nordland som tilbyr ulike former for velværeferie og hvor de befinner seg på kartet. I beskrivelsen nedenfor begynner vi i nord og beveger oss sørover langs en av verdens aller vakreste kyststriper. Trenger du en nærmere plassering på Norgeskartet, er Bodø midt i Nordland fylke, den nærmeste byen å orientere seg mot.

11.04.201615:32 Kampanje spa & velvære

KJERRINGØY

Kjerringøy er ei halvøy i den nordlige delen av Bodø kommune i Nordland. Halvøya avgrenses av fjordene Folda i nordvest, Sørfolda i nordøst, Nevelsfjorden i øst og Mistfjorden i sør.

Her finner du Kjerringøy

SALTSTRAUMEN

Saltstraumen er et sund og en tidevannstrøm elleve kilometer sørøst for Bodø by i Bodø kommune i Nordland. Sundet er om lag 2,2 kilometer langt, og er en av tre forbindelser mellom Saltfjorden og Skjerstadfjorden.

Her finner du Saltstraumen 

BODØ BY

Bodø er en by og kommune i landskapet Salten i Nordland fylke. Bodø er Nordlands største by og kommune målt etter antall innbyggere, og er administrasjonssenter i fylket.

Her finner du Bodø 

STEIGEN

Steigen er en kommune i Salten i Nordland. Den grenser mot kommunene Hamarøy i øst og Sørfold i sørøst og sør. I nord ligger Sagfjorden, i vest Vestfjorden og i sørvest Folda.

Her finner du Steigen 

SULITJELMA

Sulitjelma er et tettsted i Fauske kommune i Nordland. Tettstedet har 443 innbyggere per 1. januar 2015. Sulitjelma ligger i en frodig innlandsdal 140 meter over havet på den nordlige bredden av Langvatnet.

Her finner du Sulitjelma

BEIARN

Beiarn er en kommune i Salten i Nordland. Den grenser i nord mot Bodø, i øst mot Saltdal, i sør mot Rana og i vest mot Meløy og Gildeskål.

Her finner du Beiarn 

SALTDAL OG SALTFJELLET MED SVARTISEN

Saltfjellet landskapsvernområde ligger i Rana og Saltdal kommuner i Nordland. Området ble opprettet i 1989 og er på ca. 580 km². Landskapsvernområdet er opprettet på grunn av et interessant dyreliv og geologi.

Her finner du Saltfjellet

Saltdal er en egen kommune med senteret sitt på Rognan. Befolkningen bor ellers sprett oppover langs dalbunnen, Det er også noen andre dalfører på tvers av hoveddalen, hvor Junkerdalen er den mest kjente, og noen fjellgårder med bosetning. Kommunen grenser mot Rana i sør, Fauske i nord, Bodø og Beiarn i vest, og den svenske kommunen Arjeplog i øst. Saltdal er også navnet på dalføret som hoveddelen av innbyggerne bor i. Dalen starter i nord fra bunnen av Skjerstadfjorden, som her inne heter Saltdalsfjorden, og strekker seg sørover mot Saltfjellet. Dalen er bred med svære moer med furu. Det er dyrket land med gårder i rekke og rad oppover hele dalen.

Her finner du Saltdal

Svartisen

Svartisen er Norges nest største isbre, og dekker et areal på om lag 370 kvadratkilometer. Under Den lille istid på midten av 1700-tallet var Svartisen én sammenhengende isbre, men er i dag delt i to: øst- og vestisen. Breen strekker seg gjennom kommunene Rana, Meløy og Rødøy, alle i Nordland fylke. Svartisen ble kartlagt i 1964, og er fastlands-Europas lavestliggende isbre, bare 20 moh. på det laveste (per 2007). Dette gjør at breen er lett tilgjengelig som turistmål. Høyeste punkt på breen i vest er Snøtinden, som ligger 1594 moh., og i øst er høyeste punkt Istinden med sine 1572 moh. Navnet Svartisen kommer fra den gamle betegnelsen «Svartis», som beskriver den karakteristiske dype blåfargen i isen, med kontrast til den hvite snøen. Ismassene viser et spekter av blåtoner, fra transparent is, til turkis og mørkt blått. Polarsirkelen går over søndre del av breen.

Her finner du Svartisen

GLOMFJORD OG MELØY

Meløy grenser i nord mot Gildeskål, i øst mot Beiarn, og i sør mot Rana og Rødøy. Kommunesentrum er Ørnes, med ca. 1900 innbyggere. Det mest kjente tettstedet er Glomfjord, som har en av Nordlands største industriparker. Glomfjord har ca. 1400 innbyggere. I havet utenfor fastlandet ligger det 755 store og små øyer. Glomfjord og Meløy er et yndet utgangspunkt for å besøke Svartisen.

Her finner du Glomfjord i Meløy

google map